Ladysmith Black Mambazo: Afrikaanse sterren met vijf Grammy’s op hun naam

Het wereldberoemde Zuid-Afrikaanse ensemble Ladysmith Black Mambazo een koor noemen, doet geen recht aan hun status – het is een cultureel instituut!

Het gezelschap zingt volgens één van de belangrijkste tradities binnen de Zulumuziek: de meerstemmige zang, alias ‘Isicathamiya’. Zwarte mijnwerkers, ver van huis, vonden hierin ontspanning en Joseph Shabalala, de originele bezieler van Ladysmith Black Mambazo, kneedde deze traditie tot iets onweerstaanbaars: Zulumuziek, christelijke hymnes en Amerikaanse gospel komen hier samen en vormen een haarzuivere en trotse zangstijl.

De groep brak eind jaren tachtig door toen PAUL SIMON enkele songs met hen opnam voor zijn baanbrekende ‘Graceland’ album. Wereldwijde erkenning volgde al snel en ondertussen won de groep al 5 Grammy Awards. De boodschap van liefde en harmonie staat steeds centraal in hun oeuvre hetgeen hen tot echte vredesambassadeurs maakt.  Niet voor niets dat ze Nelson Mandela begeleidden bij de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede in Oslo!

 

Klik hier voor de FOTO’S van het concert

 

 

Scroll naar top